Aamulehden kirjoituksessa 22.8.2016 ”Telinevoimistelun raaka arki” annetaan ymmärtää, että telinevoimistelun lajikulttuurissa  Suomessa  on ongelmana  tyttöjen ulkonäön arvostelu, loukkaantumisten vähättely ja pelon  avulla  valmentaminen.

Perinteisen  menestyksekkään  tamperelaisen  telinevoimisteluseuran  Tampereen  Sisun toiminnanjohtajana  haluan  oikaista kyseiset  yleistykset, vaikka  kirjoituksessa  ei viitattu meidän seuraamme.

Telinevoimistelussa  oman  kehon keveys voi edes  auttaa  suoritusta,  ja maailman  huipulle  pyrittäessä löytyy varmasti kunnianhimoisia valmentajia, jotka ylikorostavat tätä ominaisuutta.  Yksittäisten henkilöiden toimintatapoja ei tulisi  kuitenkaan yleistää koko lajia koskeviksi.

Tampereen  Sisu on valmentanut huippuvoimistelijoita  aina  olympiamitalitasolle  asti jo yli viidenkymmenen  vuoden ajan. Nykyäänkin  seurassamme  voimistelee  lähes  kaksikymmentä  eri ikäryhmien  maajoukkuevoimistelijaa,  joista  monet  kilpailevat  kansainvälisissä  arvokisoissa.  Emme ole koskaan  kuulleet, että seuramme  valmentajat  olisivat  syyllistyneet  voimistelijoiden  ulkonäön arvosteluun  tai  harjoituksissa  punnitsemiseen.

Telinevoimistelun  harjoitusmäärät  huipulla  ovat  niin  kovat, 20-30 tuntia  viikossa,   että  emme  näe tarvetta painon tarkkailulle.  Terveellinen  ravinto auttaa  palautumaan  suurista  harjoitusmääristä,  joten valmennukseemme  kuuluu  myös  ravintotietämyksen  jakaminen  urheilijoille  ja vanhemmille.

Valmentaja  on  mielestäni  myös  kasvatuksellisesti osaltaan  vastuussa  lapsista ja  nuorista. Sisussa valmentajien rekrytoinnissa kiinnitämme huomioita valmentajien koulutustaustaan. Monella valmentajistamme on liikuntapedagogiikan tai  pedagogiikan akateeminen tutkinto ja lähes kaikilla kilpavoimisteluvalmentajillamme vähintään liikuntaneuvojan pätevyys. Ulkomaalaisvalmentajillamme on aina suomalainen valmentajapari, jotta kulttuurierot esimerkiksi kasvatukseen liittyvissä asioissa tasoittuvat. Tarvittaessa käytössämme on myös urheilupsykologi.

Vammojen ennaltaehkäisyssä paras tapa on ammattitaitoinen valmennus ja  sen oikeanlainen rytmittäminen. Lisäksi  teemme jatkuvaa yhteistyötä Tampereen urheiluakatemian fysioterapeutin kanssa sekä käytämme urheiluhierojia.

Haluan korostaa, että telinevoimistelussa on mahdollista edetä huipulle myös täysin inhimillisin keinoin. Helppoa huipulle pääseminen lajissa ei ole ja se vaatii hurjan määrän töitä, tiukkaa itsekuria ja asiantuntevaa valmennusta sekä lahjakkaita ahkeria  urheilijoita.

Joni Koivunen
Toiminnanjohtaja
Tampereen Sisu voimistelujaosto