Monilajiseura Tampereen Sisu perustettiin 1960 liittoriitojen seurauksena. Sisun perustivat Tampereen Kilpa-Veljistä eronneet joukot, jotka halusivat toimia työläisurheiluseurassa. TK-V päätti vaihtaa Suomen Valtakunnallisen Urheiluliiton jäseneksi. Sisun ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Kalevi Ruusunen.

Sisussa on perinteisesti yhdistynyt huippu-urheilu, harrasteliikunta sekä kulttuuri. Parhaasta kilpailullisesta menestyksestä ovat vastanneet telinevoimistelijat koko seuran historian ajan. Muuta menestystä on tullut pyöräilyssä, painonnostossa ja pikaluistelussa sekä vuodesta 2018 alkaen joukkuevoimistelussa. Nuoriso ja kulttuuritoiminta oli voimissaan 1980- luvulle saakka. Vahvaa kulttuuritoimintaa on jatkanut 1990-luvulta lähtien Sisukkaiden tanssi- ja lauluryhmät.

Harrasteliikuntaa on määrällisesti ollut eniten telinevoimistelun lisäksi naisvoimistelussa ja 2010-luvun jälkeen cheerleadingissä. 2010-luvusta eteenpäin on voimistelujaostosta kasvanut seuran selkeä selkäranka ja voimistelijoita onkin nykypäivänä noin 2200, mikä on yli 90 % koko seuran jäsenmäärästä.

Sisun ensimmäinen johtokunta

Telinevoimistelu

Sisu sai heti ensimmäisinä vuosinaan paljon näkyvyyttä telinevoimistelijoidensa kautta. Sisuun siirtyivät TK-V:n aikana joukkuekilpailussa olympiapronssia 1956 voimistelleet Martti Mansikka ja Kalevi Suoniemi. Heidän lisäkseen 1960-luvun alussa nousi Suomen kärkeen Hannu Rantakari. Rantakari toikin tähän asti Sisun historian ainoan olympiamitalin 1964 Tokiosta voittamalla hypyssä pronssia.


Sisu kasvatti nuoria lahjakkaita voimistelijoita lisää 1960-luvulla. Lasse Laine nousi näistä merkittävimmälle tasolle. Laine voitti Euroopan mestaruuden permannolla Tampereen kotikisoissa 1967. Laineen ja Rantakarin lisäksi Reino Heino voimisteli olympiakisoissa 1968.

Hannu Rantakari
Kalevi Suoniemi

1970-luvulla vielä Jarmo Lehto otti SM-kultaa nojapuilta, mutta sen jälkeen voimistelijoiden määrä ja menestys lopahti. 1980-luvun alussa tehtiin kuitenkin ahkerasti jälleen pohjatyötä tulevaisuuden eteen ja entisen mestarivoimistelija Martti Mansikan johdolla Minna Mansikka ja Nina Majaniemi nousivat Suomen mestareiksi 1980-luvun puolivälissä. Myös miestelinevoimistelijat palasivat mitalikantaan SM-kisoissa 1989, kun Joni Koivunen nousi SM-pronssille hypyssä vasta 14-vuotiaana.

Koivusen veljekset Joni ja Riku voittivatkin useita Suomen mestaruuksia ja hankkivat useita arvokisaedustuksia 1990-luvulla. Rikun ura päättyi vasta 2008 ja merkittävimmäksi kansainväliseksi saavutukseksi jäi EM-kisojen 6.sija renkailla 1998.


1990-luvun lopulla Sisun voimistelujaosto palkkasi ensimmäisen päätoimisen työntekijänsä. Valmentajaksi palkattiin Sisun 80-luvun lahjakas voimistelija Tiina Vilenius. Tiinan lähdettyä valmennustöihin Kaliforniaan 2000-luvun vaihteessa, aloitti Joni Koivunen seuran päätoimisena päävalmentajana 2002.

Voimistelullinen menestys jatkuikin 2000-luvulla Riku Koivusen, Petja Mikkosen ja Janne Simolan johdolla. 1990-luvun menestysvuosina kuitenkin juniorityö unohtui ja aikuisten sarjojen menestys hyytyikin 2010-luvun taitteessa. Uuden sukupolven rakentaminen oli kuitenkin jo kovassa vauhdissa. Riku Koivunen palkattiin 2006 veljensä rinnalle valmennushommiin ja sen jälkeen on päätoimisten valmentajien määrä kasvanut räjähdysmäisesti. Nykypäivänä päätoimisia valmentajia toimii poikien telinevoimistelussa neljä, tyttöjen telinevoimistelussa kaksi, joukkuevoimistelussa neljä, rytmisessä voimistelussa yksi ja kilpa-aerobicissa yksi valmentaja. Lisäksi seuralla on kolme muuta päätoimista työntekijää hallinnollisissa tehtävissä sekä n. 50 tuntityöntekijää.

n

Martti Mansikka
Lasse Laine
Minna Mansikka
Jarmo Lehto

Sisun naistelinevoimistelun palautti Suomen mestaruuskantaan Rosanna Ojala 2013 voittaen 4-ottelun. Ojala on kerännyt roppakaupalla SM-mitaleita ja arvokisaedustuksia 2010-luvulla. Juniorisarjoissa Sisu on noussut Suomen ykköseksi  miesten telinevoimistelussa ja vuonna 2020 Sisun pojat voittivatkin jo seitsemännen kerran peräkkäin JunnuGym -joukkuekilpailun. Naisten telinevoimistelussa junioreissa on niin ikään noustu aivan Suomen kärkiseuroihin viimeisimpien vuosien aikana.

Joukkuevoimistelussa Sisun Minetit-tiimin joukkueita kuuluu niin kansalliseen kuin kansainväliseenkin kärkeen eri ikäluokissa. Seuran edustusjoukkue Minetit senior on ollut maailman kahden parhaan joukossa jo peräti viisi vuotta peräkkäin ja voittanut perättäisinä vuosina kuusi SM-kultaa.

Luistelu

Luistelu oli Sisun toiseksi menestynein laji 1960-luvulla. Suomen parhaimmistoon kuuluivat Jaakko Niemi ja Pirkko Tanskanen. Luistelu oli 60-luvulla suosittu harrastus, mutta se hiipui 1970-luvulla ja 1976 luistelujaoston lopetettiin harrastajien puutteessa.

Vähän voimistelun tapaan, uusi nousu alkoi 80-luvun lopulla ja jaosto elvytettiin henkiin 1986. Nousun avainhenkilö oli innokas luistelumies Lauri Vesa. Vesa valmensi Lauri Paalasmaasta suomen menestyneimmän maratonluistelijan 1990-luvulla. Paalasmaa voitti useita Suomen mestaruuksia ja hankki arvokisaedustuksia. 1990-luvun puolivälissä Paalasmaa siirtyi ammattilaiseksi hollantilaiseen talliin.

Paalasmaan lisäksi Pentti Sotikov toi SM-kultaa rataluistelussa ja Ilkka Kaikuvuo, Mikko Hinkka ja Saija Uutela napsivat mitaleita rullaluistelun SM-kisoissa.

Vuonna 2020 Tampereelle avattiin pitkään kaivattu Sorsapuiston tekojäärata ja pikaluistelua lähdettiinkin nostamaan taas seuran lajikirjoon mm. Ilkka Kaikuvuon toimesta.  Nyt seurassa voi jälleen luistella niin lasten kuin aikuistenkin ryhmissä kokeneiden entisten huippu-urheilijoiden ohjauksessa.

Pyöräily

Pyöräilyssä Tampereen Sisulla on myös hieno historia. Sisun pyöräily eli huippukauttaan 1970-80 -luvuilla. Sisulaiset pyöräilijät ovat tuoneet yhteensä 35 Suomen mestaruutta. Sisulaisia yleisen sarjan Suomen mestareita ovat Kari Puisto (maantie aika-ajo, maantie, cyclocross), Timo Salonen, Tapio Mölsä, Risto Niemi (rata-ajo), Tauno Lönnqvist, Kari Puisto, Jukka Sorjonen (maantien joukkueajo), Tapio Mölsä, Janne Lahti, Risto Niemi ja Kari Puisto (rata-ajon joukkueajo) sekä Tuija Kinnunen (3 km takaa-ajo).

Sisun pyöräilyn suuri nimi on Kari Puisto. Karilla oli lähes 30-vuotta kestänyt kilpailu-ura. Lukuisten Suomen mestaruuksien lisäksi Kari sijoittui seitsemänneksi Moskovan olympialaisten maantieajon joukkuepyöräilyssä. Puisto hallitsi vielä 80-luvulla suomalaista maastopyöräilyä mielin määrin.

Puisto toimi vielä aktiiviuransa jälkeen 1993-2001 naisten maajoukkueen valmentajana. Puiston perässä Sisuun liittyikin 1996 lahjakas naispyöräilijä Tuija Kinnunen, joka oli mukana kaksissa MM-kisoissa ja voitti Suomen mestaruuden 1997. Kinnusen mestaruuden jälkeen sisulainen pyöräily keskittyikin lähinnä harraste ja kuntopyöräilyyn. 2000-luvun alussa Lasse Leinon vetämiin yhteislenkkeihin osallistui parhaimmillaan 170 kuntoilijaa. 2010 -luvulla pyöräilyjaosto kuitenkin kuihtui ja jaosto lakkautettiin 2012.

Naisjaosto

Naisjaosto toimi vuosikymmenet etenkin seuran talkoomoottorina ja rahoittajana. Naisjaoston talkoovaroilla rahoitettiin pääasiassa seuran toimisto-osakkeen hankinta 60-luvulla ja seuran kioskin rakennus 80-luvulla. Talkoilun lisäksi naiset pyörittivät naisten jumppatoimintaa, perheliikuntaa ja joukkuevoimistelua. Naisjaoston toiminta liitettiin voimistelujaostoon 2010-luvun vaihteessa.

Painonnosto

Painonnostojaosto erkani myös Kilpa-Veljistä 1960. 1960-luvun alussa Sisulla oli vahva nostajakaarti, mutta koska yhteistoimintaa ei ollut SVUL.n kanssa jäivät SM-mitalit saavuttamatta. Seuran monivuotinen puheenjohtaja Tapani Jokihaara oli kaksinkertainen Suomen mestari 1940-50 luvun taitteesta.

1960-luvun lopussa oli sisulaisen painonnoston suuren miehen Matti Oksasen parhaat vuodet yleisessä sarjassa. Oksanen keräsi neljä SM-mitalia.  Oksasen työ sisulaisen painonnoston eteen jatkui 70-luvun lopulla valmentajana ,johtokunnan jäsenenä sekä veteraanisarjojen mestarinostajana. Oksasen valmennettavista Suomen mestariksi ja nuorten EM-pronssimitalistiksi nousi Juha Hakala 1980-luvulla. 1990-luvulla naisnostajat Jenni Liikanen ja Marianne Ylitie nousivat myös Suomen mestareiksi. Seurasiirron kautta Sisuun siirtynyt Petri Kilponen voitti vielä useita Suomen mestaruuksia 2000-luvulla.

Veteraanisarjoissa on sisulaisnostajat tuoneet SM- ja arvokisamitaleita roppakaupalla 1990-2000-luvulla. Etunenässä Matti Oksanen, joka valittiin Euroopan veteraaninostajien Hall of Fameen 2007.

 

Matti Oksanen
Petri Kilponen

Lentopallo

Sisun lentopallo sai alkunsa Sisun kesäleireiltä, kun siellä lajista innostuneille pojille alettiin kehittää kokovuotista toimintaa. 1972 saatiin valmentajaksi entinen huippupelaaja Pauli ”Pömpö” Katajisto, joka alkoi vetää poikien joukkuetta. ”Pömpön pojat” ovatkin olleet sisulaisen lentopallotoiminnan runko koko sen historian ajan. Urheilullisesti Sisun ykkösjoukkue nousi parhaillaan 1988 Suomen 2-sarjaan ja pelasi siellä vuoden. Sen jälkeen paikasta luovuttiin taloudellisista syistä.

Lentopallotoiminta kasvoi pikkuhiljaa Sisussa 1970-80-luvun aikana ja 1990-luvun vaihteessa oli mukana 12 rekisteröityä joukkuetta ja noin 200 pelaajaa. 1990-luvun alun talousvaikeuksien ja salivuoro ongelmien jälkeen toiminta alkoi kuitenkin hiipua. Nykypäivänä lentopalloa pelataan vain ikämiesten höntsytasolla.

Sisun puheenjohtajat

1960                    Kalevi Ruusunen

1960-1980         Tapani Jokihaara

1981-1994         Kauko Riipinen

1995-2002         Osmo Kaikuvuo

2003-2012         Raija Kanerva

2013-2015         Niina Seppänen

2016-2018         Anna Tanninen

2019 -2020        Christa Uuramo

2021-                 Susanna Lumio