Teksti: Teija Kukkala
Kuvat: Carita Berg

Minettien pitkäaikainen kapteeni Ella Ratilainen päätti upean kilpailu-uran huipputasolla. Jatkossa hänet voidaan nähdä kilpailemassa kilpasarjan puolella Tampereen Sisun Minetit Very Senior joukkueessa.

Minetit päätti kevään kilpailukauden viidenteen perättäiseen Suomenmestaruuteen toukokuun lopulla. Samalla päättyi muutaman Minetti-voimistelijan pitkäaikainen kilpailu-ura huipputasolla. Yksi heistä oli kapteeni Ella Ratilainen, joka oli toiminut joukkueen kapteenina vuodesta 2011 lähtien.

Ennen joukkuevoimistelua Ella kilpaili rytmisessä voimistelussa, mutta vaihtoi sittemmin kokonaan yksilöpuolelta joukkuevoimistelun pariin. Kesällä 2011 valmentajat Titta Heikkilä ja Teija Kukkala perustivat uuden Team Minetit joukkueen 12-14-vuotiaiden SM-sarjaan. Tässä joukkueessa oli Ellan lisäksi muitakin voimistelijoita, jotka olivat aloittaneet rytmisellä voimistelulla valmentaja Titta Heikkilän johdolla. Ella Ratilainen valikoitui tämän joukkueen kapteeniksi ja loppu onkin historiaa.

Parasta yksilöurheilussa oli se, että on vastuussa vain omasta tekemisestä, kun taas joukkueurheilussa parasta on ollut työskentely ryhmänä ja joukkueen jokapäiväinen tuki, Ella pohti yksilö- ja joukkueurheilun parhaita puolia.

Ella Ratilaisen meriittilista pelkästään joukkuevoimistelusta on hengästyttävä. Suomenmestaruuksia on kahdeksan kappaletta, kun mukaan luetaan myös nuorten sarjan ja 12-14-vuotiaiden sarjan mestaruudet. Lisänä on yksi SM-hopea ja yksi SM-pronssi. MM-kilpailuista on kaksi mestaruutta ja kolme MM-hopeaa sekä kaksi MM-hopeaa juniorisarjasta. Lisäksi EM-kulta ja kaksi EM-hopeaa. Tähän päälle vielä kaikki maailman cupin osakilpailuiden mitalit ja joka vuosi maailman cupin kokonaiskilpailusta on tullut lisäksi joko kultaa tai hopeaa. Miltä moinen menestys on mahtanut tuntua, kun lähes jokaisesta kilpailusta on lähtenyt jonkin värinen mitali kotiin viemisiksi?

Menestys on totta kai tuntunut upealta ja se on myös motivoinut eteenpäin. Kapteenina on suuri rooli juurikin joukkueen tsemppaamisessa ennen suoritusta ja on pitänyt luoda sellainen ilmapiiri, että jokaisella on itsevarma olo mennä matolle. Niitäkin hetkiä on toki ollut, milloin on pitänyt tsempata joukkuetta eteenpäin epäonnistuneen kisan jälkeen ja se onkin ollut paljon vaikeampaa, mutta hyvällä yhteishengellä niistäkin on aina selvitty, Ella kertoo.

Ella oli mukana lähes kaikissa kilpailukokoonpanoissa, mutta syksyn 2017 kilpailukausi jäi kuitenkin väliin, kun jalan veneluu murtui kesällä erästä nostoa harjoitellessa. Millainen rooli kapteenilla on siinä tilanteessa, jos ei voi itse olla kilpailevassa kokoonpanossa?

Henkisesti oli todella haastavaa yrittää tsempata, kun ei itse päässyt mukaan tekemään, mutta kun oli tarpeeksi halua pysyä mukana, niin sekin onnistui. Silloin täytyi tarttua ehkä hieman erilaisiin tehtäviin mihin oli tottunut.

Vaikka kilpailu-ura päättyikin huipputasolla, niin joukkuevoimistelu ei kokonaan jää, kun Ella jatkaa voimistelua Tampereen Sisun Minetit Very Senior kilpasarjan joukkueessa, joka koostuu entisistä Minetit huippuvoimistelijoista.

Minettien kapteeniksi Siiri Puuska

 

Minetit on kesän peruskuntoharjoittelun jälkeen alkaneet työstää Antton Laineen Till Havs musiikkiin tehtyä koreografiaa kohti syksyn World Cup kautta. Kilpailevassa kokoonpanossa on kaksi voimistelijaa, jotka viime kaudella kilpailivat Minetit Fire joukkueessa.

Lisäksi joukkueelle piti valita uusi kapteeni. Kapteeniksi valikoitui Siiri Puuska, joka Ella Ratilaisen tavoin on aloittanut yksilöurheilijana, tosin naisten telinevoimistelun puolella. Näin Ella arvioi seuraajaansa:

Valinta on varmasti hyvä ja uskon että Siiri suoriutuu tehtävästä oikein hyvin. Kun on niin upea joukkue, mitä meillä on ollut ja kaikki auttavat toisiaan on kapteeninkin rooli helpompi täyttää.

Entä millä mielellä uusi kapteeni lähtee luotsaamaan uudistunutta joukkuetta kohti syksyn World Cup kilpailuita?

Syksyyn lähdetään hyvin fiiliksin. Meillä on hyvä uudistunut joukkue ja kokoonpano, johon uudet voimistelijat ovat päässeet tosi hyvin mukaan. Innolla odotan tulevaa ja mitä se tuo tullessaan, Siiri kommentoi joukkueen tämän hetkisiä tunnelmia.

Syksyllä 2019 on vielä kaksi World Cupin osakilpailua, joista World Cup III kilpaillaan 18.-20.10. Tallinnassa ja World Cupin finaali Budapestissä 22.-25.11.2019.